Tehnică și echipamente folosite la instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice


Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune adaptarea la situațiile particulare ale fiecare client. Dorim să vă familiarizăm cu tehnica și echipamentele pe care le folosim pentru a vă garanta producția de energie fotovoltaică optimă necesara nevoilor dumneavoastră. Fie că se optează pentru instalrea unui sistem de panouri fotovoltaice în regim rezidențial sau industrial, utilizarea unui sistem fotovoltaic te ajută să produci energia pe care o consumi și prin asta să reduci costurile. Contribuim astfel la reducerea la minim a necesarului de energie din rețea și vă invităm astfel să deveniți prosumator activ chiar acum pentru că toți avem nevoie de energia solară!

Ce metode folosim la

Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice


În cadrul regimului de instalare a unui sistem de panouri fotovoltaice, ținem cont de 3 metode principale după care ne ghidăm pe parcursul implementării întregului proiect:

Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice On-Grid


Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice On-Grid
  1. Panouri fotovoltaice
  2. Invertor On-Grid
  3. Panoul principal de siguranțe
  4. Diverși consumatori
  5. Rețeaua electrică principală

Sistemul On-Grid functioneaza fara acumulatori si are nevoie de retea electrica pentru a functiona. Este cel mai intalnit sistem din Romania, in zonele de orase, sate sau comune. Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice On-Grid presupune conectarea la reţeaua electrică existentă a utilizatorului. Curentul produs se consumă instantaneu, iar aceasta înseamna mai puțin curent cumpărat de la contor, respectiv și o factura mai mică de la furnizor. Dacă sistemul fotovoltaic va produce mai mult curent decât aveţi nevoie, surplusul de curent va fi “exportat” în reţeaua publică. În cazul in care sistemul produce mai putin decat este nevoie, diferenta de curent necesara va fi luata din reţeaua publică, și doar acesta se va regăsi în factură. În acest fel va fi redusă la minim factura de curent.

În caz de întreruperi de curent la furnizor, Invertorul On-Grid sistează producţia proprie de curent pentru întreaga perioadă cât este oprit curentul la furnizor. Este o cerintă cadru pentru a evita injectarea curentului în reţeaua publică în vederea protejării angajaţilor din echipele de intervenţie care pot lucra la remedierea defecţiunilor. Invertorul va produce din nou curent la 15 minute dupa ce energia electrica revine in retea.

Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice Off-Grid


Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice Off-Grid
  1. Panouri fotovoltaice
  2. Invertor Off-Grid
  3. Sistem de baterii
  4. Panoul principal de siguranțe
  5. Consumatori

Sistemul Off-Grid functioneaza cu acumulatori si este folosit acolo unde nu exista retea electrica. Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice Off-Grid presupune ca energia produsa sa fie impartita intre baterii (pentru reincarcarea lor) si/sau necesarul din casa. Atunci cand necesarul din casa este mai mic decat productia panourilor, diferenta merge in baterii pentru a fi stocata acolo. In timpul noptii, sau cand nu este lumina, curentul din baterii este transformat de invertor si consumat de catre casa. Acest sistem permite si adaugarea unui generator, pentru perioadele lungi in care nu avem lumina suficienta pentru panouri (iarna in general).

Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice Hibrid


Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice Hibrid
  1. Panouri solare
  2. Invertor
  3. Sistemul de baterii
  4. Panoul principal de siguranțe
  5. Consumatori
  6. Rețeaua electrică principală

Sistemele hibride moderne presupune existenta bateriilor in acelasi timp cu reteaua electrica si combină stocarea solară și acumularea într-unul singur și sunt acum disponibile în multe forme și configurații diferite. Datorită costului în scădere al stocării bateriilor, sistemele care sunt deja conectate la rețeaua de energie electrică pot începe să profite și de stocarea bateriilor. Aceasta înseamnă să poți stoca energia solară care este generată în timpul zilei și să o folosești noaptea. Când energia stocată este epuizată, rețeaua este acolo ca o rezervă, permițând consumatorilor să beneficieze de tot ce este mai bun din ambele sisteme. Sistemele hibride sunt, de asemenea, capabile să încarce bateriile utilizând energie electrică ieftină în afara orelor de vârf (de obicei, după miezul nopții până la 6 dimineața, sau in weekend.

Care este diferența dintre invertorul on-grid, off-grid și cel hibrid?


Invertorul convertește sursa de Curent Continuu (CC) în Curent Alternativ (CA). Invertoarele sistemelor fotovoltaice, cunoscute și ca invertoare pe rețea, le puteți conecta direct la rețeaua de utilități. Da, casa ta va avea două surse de energie diferite și nu vei avea nici o problema. Există un microcontroler în interior care sincronizează puterea generată în rețea. Nu puteți face asta în invertoarele obișnuite sau în afara rețelei. Dacă veți conecta invertorul în afara rețelei la liniile de rețea, invertorul va fi DEFECTAT și ar putea cauza defecțiuni și chiar incendii, deoarece nu este proiectat să sincronizeze puterea generată cu rețeaua. Invertoarele hibride în afara rețelei (HOG), cunoscute și sub denumirea de invertoare Grid Tie cu baterie de rezervă, sunt pur și simplu o combinație de invertoare on-grid și off-grid. Iată care sunt diferențele dintre aceste 3 tipuri de invertoare:

Invertor On-GridInvertor Off-GridInvertor Hibrid
CA IntrareDaNimicDa*
CA IeșireNimicDaDa*
Puterea rețelei este necesară pentru sincronizareDaNuDa
Se oprește când rețeaua este căzutăDaNuNu**
Protecție anti-insulareDaNuDa
Energizează încărcările în timpul defecțiunilor de rețea (pene de curent)NuDaNu
Conectat direct la priza de curentDaNuDa (CA INTRARE    sau CA terminal)
Alimentează toată energia generată în linia rețelei publiceDaNuNu (Alimentează doar surplusul de energie)
Compania electrică locală cumpără energia generată în excess sau surplusulDaNuDa
Protecție la supraîncărcareNuDaDa**
Costuri invertorRidicateScăzuteFoarte ridicate
Costuri instalare completăScăzuteFoarte ridicateRidicate
Facturare în rețeaDaNimicDa
* Conectați Intrarea CA sau terminalul CA la priza de curent sau la linia de rețea în timp ce iesirea CA este conectată la consumatorii dvs.
** Numai sarcini critice

Echipamentele folosite la

Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice


La instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, utilizăm echipamente de la cei mai mari producători mondiali în soluții fotovoltaice. Folosim invertoare pentru sisteme fotovoltaice de la companii precum Fronius, Victron, Huawei, SunPro.

Invertor Fronius

Fronius

Fronius, o afacere începută în Austria în anul 1945 ca atelier al unui singur meșter, a ajuns acum să impună standarde tehnologice în domeniul tehnicii de sudare, al energiei solare și sistemelor de încărcare a bateriilor. În prezent compania are circa 4.760 de angajați în întreaga lume, iar cele 1.253 de brevete de invenții pentru produsele dezvoltate de ei certifică incontestabil spiritul lor inovator.

Invertoarele produse de Fronius cu promisiunea de calitate „Made in Austria” se numără printre cele mai eficiente și fiabile, și pot constitui o componentă indispensabilă a oricărui sistem fotovoltaic. Puterea acestora variază de la 1,5 la 100 kw, garantând astfel conformitatea pentru orice dimensiune de sistem, de la case familiale până la sisteme industriale de scală largă.

Invertor Victron

Victron

Victron Energy, cu sediul în Olanda, fabrică echipamente de conversie a puterii din 1975. Aceasta devine bine cunoscută în întreaga lume pentru producerea de invertoare / încărcătoare de baterii off-grid. Totodată se produce și o gamă largă de controlere solare la prețuri accesibile. Victron strălucește în special pe piața auto / RV / nautica. În acest domeniu, microsistemele generatoare de energie sunt frecvente. Victron este unul dintre cei câțiva producători de înaltă calitate de pe această piață extrem de competitivă.

Invertor Huawei

Huawei

Huawei este lider în soluții inteligente în domeniul tehnologiei invertoarelor pentru panourile fotovoltaice. Pentru utilizatorii de energie solară, vestita companie Huawei a lansat o soluție avansată pentru C&I și clienții rezidențiali bazată pe conceptul „Cost optim al energiei electrice și siguranță activă”.

Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice o realizăm cu panourile solare de la Canadian Solar, Trina Solar, SunPro dar și alți furnizori, renumiți inovatori în tehnologii fotovoltaice.